(Perspektief, nummer 4, november 1980)

Dré Brenneker

Dré Brenneker (Venlo, 1910) bezocht scholen in Venlo, Tiel en Utrecht en was op zeer jeugdige leeftijd al geïnteresseerd in fotografie. In 1938 volgde hij de Gevaert-fotoschool in Antwerpen. Na de oorlog maakte hij met Bèr Thiery in opdracht van het Dagblad voor Noord-Limburg de zogenaamde "Puinfilm", die op vele plaatsen in het land werd vertoond, in het kader van Inzamelingsacties.

De naam Brenneker is haast onverbrekelijk verbonden aan twee Venlose instituten: enerzijds de Venlose Amateur Fotografen Vereniging, die in 1948 met zijn medewerking werd gesticht en aan de andere kant de Venlose Vrije Academie, waar hij vanaf het prille begin docent was. Voorts was hij lid van de kunstkring Kyra, met welke groep hij regelmatig exposeerde. In 1975 werd hem de Cultuurprijs van de stad Venlo toegekend, tegelijkertijd ontving hij de ES FIAP onderscheiding.

Sinds enkele jaren houdt Brenneker zich bezig met een geheel eigen, opmerkelijke werkwijze en presentatievorm, door hemzelf "Sequensen en Metamorfosen" genoemd. De ware grootte van deze panelen is 75 bij 75 cm., door het relatief kleine formaat komen ze bij dit artikel jammer- genoeg niet helemaal tot hun recht.

Op het eerste gezicht tonen deze werkstukken vaak alleen structuur, bij nadere beschouwing blijken ze rijk aan details. Brenneker besloot destijds in deze vorm te werken, om er zijn bezorgdheid over woontoestanden en milieu in uit te drukken.

Zijn meer recente werk is tijdlozer van onderwerp en inhoud; hierin komt zijn passie voor oervormen in hout en steen regelmatig naar voren, zoals ook in de enkele jaren geleden gemaakte, diaserie "Stones" het geval was. Deze serie met muziek van Penderecki, zal op de opening, zaterdag 1 november om 15 uur nogmaals door hem vertoond worden.

Bas Vroege

(Tot stand gekomen met behulp van een artikel van Thei Voragen, adjunkt-directeur van het Cultureel Centrum,Venlo)

Exposities o.a.:
Cultureel Centrum Venlo, Hilversum, Eindhoven, galerie Perspektief, Rotterdam, Maastricht, Stadsschouwburg Venray, Helmond Artiestenzolder, Sint-Martens Latem (B), Kasteel d'Erp, Baarlo